A kultúra és a gasztronómia könnyed kapcsolódása

KultúrLecsó

KultúrLecsó

Sikerült megtalálni a tél legjobb levesét

2015. december 04. - Zsámbok Tamás

bock_leves_7.jpg

Olyan, de olyan levest találtam, hogy talán nem is lehet szavakba önteni. Ráadásul véletlenül.

A történet még októberben kezdődött Vonyarcvashegyen, ahová azért utaztam, hogy leteszteljek egy éttermet, a Bock Bisztró Balatont.

A tesztfogyasztás meg is történt, de úgy gondoltam, hogy az egyik fogást, konkrétan a gulyáslevest az érdekesség kedvéért összehasonlítanám a budapesti Bockban kapható gulyáslevessel. A megfelelő pillanat az ellentesztre a mai délutánon érkezett el, így összeszedtem magam és elindultam az Erzsébet körútra.

Mivel tudtam, hogy mit akarok, már a leülés utáni másodpercben mondtam a felszolgálónak, hogy egy gulyáslevest rendelek és a másodikat majd a tábláról választom, tehát az étlapot akár el is vihetik.

Ekkor érkezett a véletlen. Nem volt gulyásleves.

Úgy meghökkentem, hogy egy néhány másodpercig eltartott, amíg reagáltam.

Miért nincs? Szakadt ki belőlem.

"Annyi más helyen van, inkább az egyedibb megoldásokat valósítjuk meg", érkezett a válasz. Szimpatikus, de mi lesz a koncepciómmal, merült fel bennem a kérdés?

A válasz rögtön érkezett, „ajánlom a palócgulyást gyöngytyúkból”.

Nagyszerű, mégis lesz gulyás, csak másképp. Összehasonlításra nem alkalmas, de ha már itt vagyok és ajánlják, akkor egyértelműen ezt választottam.

bock_leves_6.jpg

A palócleves és a palócgulyás közti különbséget nem sikerült hitelt érdemlően kiderítenem, de, vagy ugyanaz, vagy nagyon hasonló. Mivel a palócgulyás történetére sem találtam megfelelő magyarázatot, megvizsgáltam a palócleves múltját, hátha ott több sikerrel járok.

A történetéről a Wikipedia ezt a két verziót írja.

A leves pontos keletkezése nem ismert, több legenda is létezik. Az egyik szerint a levest Gundel János készítette el egy megnyitó alkalmából és Mikszáth Kálmánról nevezte el, akit a „legnagyobb palócnak” hívtak. Magyar Elek Az ínyesmester szakácskönyve című munkájában azt írta, a levest egy vacsoraverseny bírái számára készítették, akiknek annyira ízlett, hogy kétszer is kértek belőle.

Eldönteni én sem tudom, hogy melyik a valós, de hogy vacsoraverseny bírának éreztem magam, az biztos. Még a felénél sem tartottam, amikor utolért a felismerés, hogy nem lazacot kellet volna rendelni főételnek, hanem még egy ilyen levest.

bock_leves_5.jpg

Selymes és gazdag volt. Pont olyan ízekkel, hogy se só, se tejföl, se semmi nem kellett hozzá, csak egy jó nagy kanál és utána még egy adag.

Azon felül, hogy maga a leves mennyei volt, kiegészítette egy különlegesség is. A gyöngytyúk felhasználása. Még sehol nem találkoztam ilyennel. A húst egy sült tésztagyűrűben töltötték és úgy helyezték a tányér szélére.

Nagyon látványos és az íze is fantasztikus. A tésztagyűrű, ami lehet, hogy „csak” egy kenyértészta (nem tudtam pontosan meghatározni), olyan volt, mintha olajban sütötték volna ki, majd utána töltötték volna bele a gyöngytyúk húsát, ami valószínűleg szintén sült volt.

bock_leves_8.jpg

Minden elképzelést felülmúlóan harmonizált a levessel, annyira, hogy még mindig érzem az ízeit a számban. Remek textura, ropogós tészta, csodás ízek, mindez tökéletes állagú zöldbabbal.

Ezt mindenkinek érdemes megkóstolnia!

Bántam a lazacos rendelést egészen addig, amíg ki nem hozták.

Íme, egy kép a köretről. Nem semmi egy lazachoz. Igaz?

bock_leves_19.jpg

Az étel neve: Lazac, körte, kávé Patriktól (remélem jól emlékszem a névre).

Patrik az a szakács, aki ezt a komplex ételt megkreálta. Isten áldja a fantáziáját. A kávét összehozni a lazaccal tényleg nem semmi, pláne egy ilyen körettel.

bock_leves_11.jpg

bock_leves_17.jpg

bock_leves_18.jpg

De miből is állt a fogás? Kávés mázzal kikent tányérban egy lazacfilé, aminek a tetejére egy olyan krémsajt korongot helyeztek, amiben körte és kávéba áztatott kruton darabok vannak. Mellette lazac bőrből készült chips és körte. Köretként egy olyan briós, ami kétféle tésztából van összefonva. Az egyik natúr, míg a másik kávéval ízesített (jól látszódik a kétféle szín a keresztmetszetén is). Ezt tökéletesen melegen tálalták egy ízléses falapon és mellé (stílusosan kávéscsészében) egy kis sajtkrémet, pontosabban sajthabot adtak.

bock_leves_21.jpg

Ez így együtt elhitette velem, hogy ne bánkódjak a leves miatt, mert másodiknak egy olyan kompozíciót kaptam, ami felejthetetlen, mind látványában, mind ízében.

Köszönöm Patrik!

Végére egy gömb dohányfagyi, kellemes, melaszos és kissé csípős ízzel.

bock_leves_22.jpg

bock_leves_24.jpg

Végül pedig egy kávé. Igaz kis süti nélkül, de tökéletes méretben, illatban és ízben. Ezzel vált teljessé ez a különleges étkezés.

Mint mindig, most is inkognitóban voltam és mindenért teljes árat fizettem.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturlecso.blog.hu/api/trackback/id/tr888138260

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Tapmancs 2015.12.05. 10:58:50

A tésztába töltött gyöngytyúkot hogy etted meg? (Bele a levesbe / kézzel / külön tányéron?)

Vicces ez az óriási tányér, legközelebb mi lesz? 1m átmérőjű tányér 5 centi átmérőjű mélyedéssel a közepén? :)

Egyébként nagyon jól néz ki minden!

Emília Röszkei 2015.12.05. 11:24:53

Ez a tányér nagy "divat" olyan körökben, ahol a minőséghez képest felfelé akarják magukat pozicionálni (Bonne Chance, Pajta, ...) Nem véletlen, hogy Anyukám nem ezt mondta ... ;-)

funfun 2015.12.05. 13:15:20

Mindezt mennyiért? Bocs az anyagiasságért. És bocs a következőért is, de ha nem tudod megállapítani, hogy olajban sült-e a valószínűleg kenyértészta, meg hogy megsütötték-e a húst, azt jelenti, nem értesz az ételekhez, csak annyit tudsz megállapítani, hogy ízlett-e. Kábé mintha én zenekritikákat írnék, bár nem tanultam zenélni, csak szeretem. Hú, nagyon jó volt a koncert, főleg a második szám, bár nem tudom, motetta volt-e, vagy madrigál. Na, szerintem ez kevés lenne egy blog írásához.

BéLóg 2015.12.05. 14:54:05

Megyek gyorsan ebédelni! Nyammmmm!

egyszoban 2015.12.05. 14:58:19

Ahol én ekkora tányérokból ettem, kiderült, csak a látvány becsapós, a levest/tápot tartalmazó rész mélyebb, mint egy normál mélytányér, tehát mennyiségre megvan cucc.

Az árat igazán le lehetne írni, mert ilyen kaját jó 20 rongyos különbséggel is az ember elé lehet tenni. Az étlapjukat megtaláltam, a leves 1400 Ft, a lazac nem volt rajta, többi főételből kiindulva 4-5000 Ft lehet. Főételeken kívül nem tartanám a helyet drágának (relatív, nekem nincs pénzem minden nap itt enni, meg annyi sem, hogy ne sajnálnám, hogy minden hétvégén :) ), bár ezek sem olyan elszállós árak (sőt). Egy tesztet majd megér.

Zsámbok Tamás 2015.12.05. 15:33:25

@Tapmancs: Bele a levesbe.
Amúgy a tányér mély és sok tartalommal.

Zsámbok Tamás 2015.12.05. 15:37:19

@egyszoban: Igen, a leves 1.400.- Ft volt. A lazac 4.400.- Ft, a fagyi 400.- Ft.

Skorpió53 2015.12.05. 15:40:59

Gondoltam, elmegyek megkóstolni a legközelebbi ünnepi alkalommal, de sajnos nem találom az említett étterem étlapján ezt a levest. Gondolom, nem naponta frissítik az étlapot, akkor ez egy régi tesztelés vagy mégis naponta változik a menűsor, vagy nagy kamu az egész blog? Ugyanúgy nincs az étlapon az említett lazacos étel sem.
etterem.hu/bock-bisztro/menu

Zsámbok Tamás 2015.12.05. 16:41:53

@Skorpió53: Szia! A leves most is fent van. A látogatás ezen a héten csütörtökön délután történt. A lazacot a táblától választottam, ami bármikor változhat. Próbáld a keresést ezen a linken: bockbisztropest.hu/hu/etlap/

Skorpió53 2015.12.05. 17:42:33

@Zsámbok Tamás:Szuper. Igen , most látom, hogy én egy etterem.hu kezdetű linken voltam, lehet hogy az egy elavult étlapot hozott. Köszönöm!! Kipróbálom, mert nagyon étvágygerjesztőek a képek, meg a leírás.

Szigeti Zoltán 2015.12.05. 18:19:52

Nagyon jó leírás, meg is éheztem! Köszi az ajánlót!! :)

gigabursch 2015.12.05. 18:36:12

Ki az a gyengeelméjű ízlésficamos, aki frízbit ad levesestányérként?!?!

Képtelen vagyok ennek az értelmét felfogni.

Dr_utcai_arcos 2015.12.05. 19:36:23

Anyám erre mondta mindig gyerekkoromban:fiam, ne játssz az étellel...

maestro1 2015.12.05. 20:09:39

Ettől a fajta tányértól én teljesen kivagyok. Borzasztó labilis, idén nyáron egy helyen sikerült is beleborítani az ölembe egy fél tányér levest, annyira könnyen megbillent.

maestro1 2015.12.05. 20:10:15

@maestro1: ja, és a pincér mosolyogva közölte, hogy nem én vagyok az első. Kösz, akkor talán le kéne cserélni az étkészletet.

De hová tűnt Columbo felesége? 2015.12.05. 20:33:32

@funfun:

Szerinted kevés lenne?

Szerintem pedig éppen elég.

Nem szeretnék fogadatlan prókátor lenni, de úgy látom, Kultúrlecsó a blog címe, és a szerző nem is állítja magáról azt, hogy többet nyújtana ennél.
Nem is nyújt, de nem is kell, hogy nyújtson.

Csak a vérprofik érzik ki a mű minden kis darabját - ez a zenében is így van, mert nem lehet minden zeneértőnek abszolút hallása.

Nem lehet minden séf blogger, vagy minden blogger séf. Teljesen szükségtelen is, azt hiszem.

Ez a poszt amolyan kedvcsináló, s ezt a mivoltát jól el is látja.

marosy 2015.12.05. 23:52:52

Végre egy blog ahol nem Orbánt szapulják.Én is megkostolnám azt a levest.
süti beállítások módosítása